De kist

dekistWij hebben uitgebreide documentatie over traditionele en alternatieve kisten, die binnen 24 uur geleverd kunnen worden. Kisten van karton en hennep, manden, kisten van sloophout of steigerhout, zelfbouwkisten, wades en opbaarplanken. Er is tegenwoordig veel keus. Sommige kisten lenen zich goed voor beschilderen. U kunt dit zelf doen of in opdracht laten doen. De panelenkist van Marjolein Markink bestaat uit paneeltjes die afzonderlijk beschilderd kunnen worden.

Kartonnen en milieuvriendelijke kisten

milieukistTot voor kort was men wat huiverig voor het gebruik van de kartonnen kist. Ze zouden niet stevig genoeg zijn en verweken bij regen. De kisten die inmiddels op de markt zijn, hebben deze bezwaren niet. Deze kisten zijn heel licht en daardoor niet geschikt voor zware mensen. Ook lange personen passen niet in deze standaardkisten.

Naast de kartonnen kist bestaan er manden van natuurlijke materialen. De ecologische kisten concurreren goed in prijs met de normale kisten. 

Zelf een kist maken

kist-makenU kunt zelf een kist maken, belangrijk is om rekening te houden met toegestane materialen en de maten. Wij hebben deze informatie voor u. Er zijn ook 'doe het zelf' kist paketten via ons verkrijgbaar. Mocht u een kist willen maken en daarbij graag ondersteuning krijgen van een vakman, dan kunt u via ons contact opnemen met Ed de Kruif.


Zelf dragen van de kist

kist-zelf-dragenHet dragen van de kist met de overledene wordt door nabestaanden gezien als een eretaak. De zwaarte van deze taak is vooral emotioneel. Het gewicht dat getild moet worden is het gewicht van de overledene plus de kist, gedeeld door het aantal dragers. Bij zes dragers draagt iedere drager gemiddeld zo’n 15 tot 25 kilo. Op de schouders dragen is niet zwaarder dan aan de hand. De uitvaartleider oefent het dragen van te voren met de dragers om ervoor te zorgen dat het goed verloopt. Indien gewenst zijn er witte of zwarte handschoenen voor hen. Het is ook mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden.

Dragersgroep

kistdragen webEen alternatief voor het dragen door eigen familie is het inhuren van een dragersgroep. Vroeger waren dat gepensioneerde mannen, die hier wat mee bijverdienden. Dit is wat de mensen vandaag de dag niet meer willen. Het dragen met professionele dragers moet een stijlvolle toevoeging zijn bij een uitvaart en anders liever niet. Wij maken gebruik van de dragersgroep Ferentes, een studenteninitiatief.

De wade

wadeDe wade is een toegestaan alternatief voor de kist. Dit kan een mooie doek van uzelf zijn. Er zijn ook wades te koop. De overledene mag in een lijkwade gehuld worden op voorwaarde dat er geen enkel lichaamsdeel onbedekt is tijdens de feitelijke begrafenis of crematie. Voor het vervoer van de overledene wordt gebruik gemaakt van een opbaarplank. De plank gaat bij een crematie mee de oven in.

Het kistkleed is een kleed dat over de kist gelegd wordt tijdens de uitvaart. Het kleed kan door u zelf gemaakt worden en uitgroeien tot een familiestuk, zoals de doopjurk of familiewieg.

Kist beschilderen

kistbeschilderenVoor jong en oud kan het een bijzondere ervaring zijn om de kist te beschilderen. Meestal wordt daar acrylverf voor gebruikt, die snel droogt. De binnenkant van het deksel is een plek voor laatste boodschappen. Wij hebben schraagjes waarop de kist kan staan als er geschilderd wordt.